Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok treba určite teraz, podnikatelia sa musia pripraviť na reštart

456123_gettyimages 1215273992 min 676x455.jpg

8.4.2021 (Webnoviny.sk) – Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok na Slovensku po aktuálnej vlne pandémie koronavírusu treba stanoviť už teraz. Uviedol to vo štvrtok počas online diskusie iniciatívy #stálemámechuť europoslanec Ivan Štefanec (EPP, KDH).

Malým podnikateľom hrozí bankrot

Podnikatelia potrebujú podľa europoslanca jednoznačne poznať pravidlá vopred pred skončením druhej vlny pandémie, aby mali dostatok času pripraviť sa na reštart svojich podnikov a neopakovala sa situácia z prvej vlny. Vtedy im boli pravidlá a opatrenia predstavené až po skončení vlny a pravidelne menené po opätovnom otvorení za pochodu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Podľa najnovšieho prieskumu Európskej únie hrozí malým podnikateľom v gastro sektore bankrot až v 80-tich percentách prípadov. Aby sa tomu zabránilo, odporúča Ivan Štefanec zlepšiť prístup k financiám v prospech prevádzkovateľov reštaurácií, odložiť im daňové a odvodové povinnosti a znížiť byrokraciu.

Stratégiu treba pre celý cestovný ruch

„Prevádzkovateľom doteraz pomohol nájstroj EÚ – SURE, krátkodobé úvery aj iné projekty. Včera vláda sľúbila 120 mil. eur pre subjekty v cestovnom ruchu,“ ozrejmil Štefanec. Europoslanec však do budúcnosti vláde odporúča, čím skôr stanoviť stratégiu pre rozvoj celého cestovného ruchu v SR po pandémii.

Iniciatíva #stálemámechuť združujúca 14 organizácií a iniciatív pôsobiacich v gastro sektore a cestovnom ruchu veľmi víta navýšenie schémy Ministerstva dopravy a výstavby SR o 120 mil. eur. Doteraz prezentované informácie ministrom dopravy však podľa iniciatívy hovorili o 157 mil. eur.

Dôležité bude expresné vybavenie žiadostí

„Úloha vlády a štátu týmto vyhlásením len začína, extrémne dôležité teraz bude doslova expresné vybavovanie podaných žiadostí. Situácia v gastro sektore je mimoriadne kritická a každý deň dostávame informácie o ďalších prevádzkach, ktoré museli pre nedostatok financií skončiť,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.

Zároveň vzhľadom na to, že v pláne obnovy neboli vyčlenené žiadne prostriedky pre gastro sektor a cestovný ruch, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou, považuje iniciatíva za nevyhnutné, aby štát hľadal aj ďalšie možnosti podpory sektorov cestovného ruchu a gastra, napríklad znížením DPH na gastro služby. Takéto riešenia už podľa iniciatívy navrhujú aj viacerí experti z oblasti makroekonomiky, či samotných rezortov a zrealizovalo ich už viacero krajín EÚ.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok treba určite teraz, podnikatelia sa musia pripraviť na reštart © SITA Všetky práva vyhradené.

8. apríla 2021

Odporúčané články