Opäť porovnali rakúske a slovenské potraviny, výsledky sú ešte horšie ako v prvom testovaní

354107_potraviny 640x420.jpg

BRATISLAVA 3. októbra (WebNoviny.sk) – Aj druhá fáza porovnávania testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou.

Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) vykonal kontrolu 33 výrobkov, ktoré inšpektori zakúpili v Bratislave, Senci a vo Viedni. Približne u polovice testovaných produktov boli zistené väčšie rozdiely ovplyvňujúce kvalitu.

Mliečne výrobky, mäso aj ryby

Inšpektori zo ŠVPS porovnávali sedem mliečnych produktov, tri mäsové výrobky a tri rybacie. Okrem toho kontrolovali kvalitu aj vybraného pečiva, nápojov, korenín, zmrzliny, mrazeného polotovaru, sušeného ovocia či zeleniny.

„Výsledky sú ešte horšie ako v prvej fáze. Len v šiestich výrobkoch z 33 nebol zaznamenaný žiadny rozdiel, čo je zhruba 18,2 %,“ zhodnotil ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Výrobkov, u ktorých boli zistené malé rozdiely, ktoré ovplyvňujú kvalitu v menšom rozsahu, bolo 11, čo predstavuje 33,3 % a u 16 výrobkov kontrolóri zistili väčšie rozdiely, ktoré mali vplyv na kvalitu.

Kontrolóri počas testov posudzovali označenie a zloženie výrobkov, vykonali senzorické analýzy a sledovali fyzikálnochemické ukazovatele.

„U šunky je to napríklad nižší podiel mäsa a naopak vyšší obsah soli, u pizze dostanú spotrebitelia chudobnejšiu oblohu, v sladených nápojoch sa zase používa glukózovo-frutózový sirup namiesto cukru,“ spresnila Matečná.

Slovensko organizuje spotrebiteľský summit

Ako na pondelkovom brífingu uviedli poslanci za Slovenskú národnú stranu Tibor Bernaťák a Eva Antošová, v prípade, že problém dvojakej kvality potravín bude naďalej pretrvávať, sú odhodlaní túto tému riešiť aj na legislatívnej úrovni. Nebránia sa návrhu úplného zákazu takýchto výrobkov na slovenskom trhu či uplatneniu finančných sankcií.

O dvojakej kvalite potravín budú v utorok 3. októbra diskutovať na stretnutí k duálnej kvalite potravín v Bratislave zástupcovia ministerstiev Visegradskej štvorky a Chorvátska, Slovinska, Bulharska, Rumunska a Litvy. Témou dvojakej kvality potravín sa bude zaoberať aj spotrebiteľský summit, ktorý organizuje Slovensko 13. októbra v Bratislave.

„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Je nevyhnutné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských štátov výrobky nižšej kvality,“ dodala Matečná. Kontroly budú podľa nej pokračovať dovtedy, kým sa situácia na trhu nezmení.

Viac k témam: dvojaká kvalita potravín, Gabriela Matečná, Jozef Bíreš, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Opäť porovnali rakúske a slovenské potraviny, výsledky sú ešte horšie ako v prvom testovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

3. októbra 2017

Odporúčané články